Bubble-wafels behoren al jaren tot de meest populaire 'straatsnacks'. In de V.S,  Australië en grote delen van Azie staan Bubble Wafels op nummer 1 in een lijst van de 10 populairste straatsnacks. Ze zijn een favoriete traktatie op straat sinds de introductie in de jaren 1950. Destijds werden de wafels gemaakt op kolenkachels en verkocht in de straatkiosken van Hong Kong.

 

Bereiding

Eierbeslag werd traditioneel over een speciale wafelijzer gegoten voordat het werd verwarmd op een houtskoolfornuis.

Een eierwafel is een bolvormige wafel op basis van eieren  en bestaat uit een gezuurd beslag dat wordt bereid tussen twee platen met halfbol-vormige  uitsparingen in gietijzeren pannen. Ze worden meestal warm geserveerd en kunnen ook naturel gegeten worden Vaak worden bubble-wafels geserveerd met vers fruit en toppings als aardbei, kokosnoot, chocolade en uiteraard ijs.

Bubble-Wafel wordt aangeduid met zijn oorspronkelijke Kantonese naam als gai daan jai (雞蛋仔).  Letterlijk vertaalt uit het Engels ook wel een eierrookwolk, bubbelwafel, eierkoek, pannenkoekballen, pannenkoekwafel, of Puffle. Ze worden soms Hong Kong-cakes genoemd in de USA ,vooral in New York, Los Angeles en andere grote steden. Een stuk eierwafel kan zo'n 20 tot 35 kleine ronde 'bolletjes' bevatten.

 

Moderne eierwafels


Eierwafels worden gemaakt van een zoet, eierenrijk beslag dat wordt bereidt op een hete bakplaat Dit  is een speciaal waffelijzer met kleine ronde cellen (lijkt op een æbleskiver-pan maar met een groter aantal kleinere ronde cellen). De bakplaat wordt op hete kolen in het vuur gezet entegenwoordig steeds vaker op een elektrische installatie. Het beslag wordt over de speciale koekenpan gegoten en verwarmd; zo worden de kleine ovalen van eierwafels gevormd. De cruciale sleutel tot het bereiden van een krokante eierwafel is om de pan snel om te draaien nadat het beslag in de hete koekenpan is gegoten. Dit zal een eierwafel opleveren die krokant is aan de bovenkant en cakeachtig aan de onderkant. De wafel is ook krokant aan de buitenkant en elke bubbel zorgt voor een luchtigheid aan de binnenkant. Naast de conventionele "ei-smaak", zijn ze ook verkrijgbaar in verschillende andere smaken zoals chocolade, groene thee, gember, enz. De meeste beslagen die in eierwafels worden gebruikt zijn snelle beslagen,hoewel sommige ook worden gemaakt met een met gist gerezen of gefermenteerd beslag. Eierwafels kunnen op verschillende tijdstippen van de dag worden gegeten, afhankelijk van de lokale traditie.